Tárnoki Kőfejtő

Egyéb tevékenység

54 éve foglalkozunk étkezési gombák termesztésével.

Pillanatnyilag bio csiperkét, bio laskagombát, és különböző gyógyhatású gombákat termesztünk.

Csiperke (Agaricus bisporus, sampinyon)

Csiperke (Agaricus bisporus, sampinyon)

A legnagyobb mértékben termesztett gomba faj. Utóbbi időben barna fajtája iránt is növekszik az érdeklődés. Általában friss fogyasztásra illetve konzerválásra termesztik
Fontos része az egészséges táplálkozásnak. Kalóriaszegény, kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaz, jelentős az ásványi anyag (N, P,K,Mg) vitamin(D) és magas rosttartalma. Gazdag íz- és zamatanyagokban. Fehérjetartalma értékes kedvező aminosav összetétele miatt.

Laskagomba (Pleurotus spp.)

Laskagomba (Pleurotus spp.)

Napjainkban ismét egyre népszerűbb a fogyasztók között ez a gombafaj, köszönhetően erőteljes, intenzív ízének, könnyű, kényelmes termeszthetőségének. Viszonylag olcsó és változatosan elkészíthető.
Ásványianyag-tartalma nem magas, de kálium-, magnézium-, és foszfortartalma figyelemre méltó, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma kedvező. Újabban fontosnak tartott szelént is tartalmaz. Vitamin tartalmát illetően a B-vitamin csoport bír a legnagyobb jelentőséggel. A laskagomba 100g-ja egy felnőtt napi adagjának 20%-át biztosítja.
Gyógyhatását számos állatkísérletben bizonyították. A mai kínai orvoslásban a laskagomba porát az érrendszer erősítésére, végtag-merevségek, görcsök kezelésére használják. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, vizes kivonata egereken egyes daganatokkal szemben volt hatásos. Hosszabb időn át adagolt gomba az immunrendszert aktivizálja. Egyes laskagomba-fajok vizes kivonata antibiotikus hatással is bír.

Pecsétviasz gomba (Ganoderma lucidum)

Pecsétviasz gomba (Ganoderma lucidum)

Immunrendszer erősítő és allergiás tünetek kezelésére
Ezt a gombafajt már az ősi kínaiak is a halhatatlanság elixírjeként tartották számon, ami növeli a vitalitást és megállítja az öregedést. Napjainkban a cukorbetegség lehetséges gyógyszere lehet. Amikor a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és magas koleszterin- szint inzulin rezisztenciával párosul, az az un.metabolikus szindrómát idézi elő. Ez a megbetegedés a kettes típusú cukorbetegség előfutára. Korábbi állati és humán kísérletek arra engednek következtetni,hogy ez a gombafaj alkalmas lehet a felsorolt betegségek alternatív kezelésére. A tányér nagyságura megnövő, egyébként ehetetlen gomba kb. 200 aktív összetevőt tartalmaz, ezek közül a kutatók a különböző poliszaharidokat tartják a leghatékonyabbnak .A gomba egyik legnagyobb értéke , immunrendszert erősítő, allergiás panaszokat csökkentő hatása. Használható az onkoterápiában alkalmazott besugárzás, illetve kemoterápiás kezelések mellékhatásainak enyhítésére, esetleg megszüntetésére..
Kesernyés ízű, általában teaként fogyasztják. A szárított, felaprított gombából teáskanálnyit leforrázunk majd 5 percig forraljuk, majd 30 percig állni hagyjuk, felmelegítve , leszűrve fogyasztjuk

Gyapjas tintagomba (Corpinus comatus)

Gyapjas tintagomba (Corpinus comatus)

Vércukorszint csökkentő hatású
Kevesen tudják, hogy ez a feltűnő megjelenésű, könnyen határozható gomba a legkiválóbb étkezési gombák közé tartozik. Nevét onnan kapta, hogy a termőtest öregedésével a gombakalap sejtjeiben önfeloldási folyamat játszódik le és a beérett spóráktól feketére színezett, tintaszerű folyadék keletkezik.
Figyelemre méltó kutatási eredmények születtek a tintagomba gyógyhatásával kapcsolatban. Kínai kutatók állatkísérletekben egyes rosszindulatú daganatfajták jelentős vagy 100%-os gátlását figyelték meg a gyapjas tintagomba kivonatával kezelt állatoknál. Másrészt az orvosi gyakorlatban használt antidiabetikumokkal azonos vércukorcsökkentő hatását mutatták ki. A kedvező hatás eléréséhez a cukorbetegeknek 10-20 g, kíméletesen szárított és porított gombát kell naponta valamilyen hideg ételbe keverve elfogyasztaniuk.

Vásárlási lehetőségről érdeklődni Onestyák Barbaránál lehet.

Kapcsolat

Cégnév: Tárnoki Kőfejtő
Onestyák Lajos E.V:
Adószám: 73350181-2-33

Cím: 2461 Tárnok
Öreghegy, Újhegyi út

Kapcsolat: Onestyák Lajos
Telefonszám: +3620-934-55-07
Fax: +3623-331-032
Email cím:
lajos.onestyak@gmail.com

Kapcsolat: 
Onestyák Barbara
Telefonszám: +36 20 377 4585
Email cím:
barbara.onestyak@gmail.com

Web: tarnokikofejto.hu